" גישור " – לא מה שחשבת !!!

read all about it

המילה "גישור" היא כיום סוג של "טרנד" "אופנה", שומעים אותה הרבה, מכיוונים שונים ובהקשרים שונים.
משיחותיי עם אנשים התברר לי כי רבים טועים במונח "גישור", בפירושו, במשמעותו ובהבנה כללית של ההליך.
יש המבלבלים מונח זה עם סוגיית ה"טיפול" וה"טיפול הזוגי" וחושבים שהפניה להליך הגישור היא במקרים בהם רוצים לשקם את מערכת היחסים ולא כאשר רוצים להתגרש.
גם אלו המפרשים את המונח "גישור" כהלכה, טועים במחשבות שגויות על הנושא הנובעות בעיקר מאי הכרת ההליך , מחוסר הבנה, משמועות וממיתוסים.

אז מצאתי לנכון לנקוב בעשר הנחות מוטעות שכיחות ולהעמיד דברים על דיוקם:

1.      גישור הינו סוג של טיפול זוגי !

הנחה זו מאוד רווחת ומאוד מוטעית!
הגישור אינו הליך טיפולי. מטרתו הסופית של הליך הגישור אינה החזרת הזוג לחיים משותפים אלא גירושין!
הליך הגישור מוביל לתוצאה זהה להליך המשפטי כך שבסופו נחתם הסכם גירושין והצדדים מתגרשים אלא, שהם עושים זאת מהר יותר, ללא "מלחמות עולם" ומבלי לפשוט רגל כלכלית.

2.      בגישור תמיד צריך לוותר!

השיח בגישור אינו עוסק בוויתורים או בניצחונות אלא בהגשמת מקסימום האינטרסים של כל צד. אינטרסים אינם בהכרח מקבילים לזכויות ולעיתים צד משיג את מימוש האינטרסים שלו ע"י "ויתור" על זכויותיו. לדוגמא:
אינטרס של אישה הוא שבעלה יעזוב את הבית בהקדם האפשרי. לשם כך היא אינה מעוניינת במימוש זכותה למזונות (משיקוליה שלה) אם יש בהם כדי לעכב את עזיבת הבעל את הבית.
הגישה בגישור אינה "מי קיבל יותר" אלא בחינת המכלול והאינטרסים של כל צד.

3.      הבחירה בגישור מעידה על חולשה או כניעה!

הגישור מציע הליך מכבד יותר, קצר יותר, ניטראלי וזול לאין שיעור מהליך משפטי. אז כיצד זה יכול להיחשב כחולשה?
בחירה בגישור מעידה על בגרות נפשית, רציונאליות מחשבתית ומסוגלות לשים את האגו בצד לטובת הילדים ולטובתכם האישית.
מגשר טוב ומקצועי יוודא כי הצדדים בהליך מבינים היטב כי ההסכמות אליהם יגעו תהיינה מתוך שיקולים והחלטות שלהם ולא מתוך חולשה.

4.      אם אין עם מי לדבר וכל שיחה נגמרת בצעקות – אין סיכוי ללכת יחד לגישור!

תקשורת בין שני הצדדים לסכסוך לבדם, אינה דומה לתקשורת בנוכחות צד שלישי אובייקטיבי כמגשר. חלק מהליך הגישור הוא לבנות מערכת תקשורת חדשה בין הצדדים אשר תאפשר להם להגיע להסכם ויותר מכך, להמשיך ולתקשר בניהם לאחר שיגמר ההליך. מגשר טוב הוא זה שמצליח להחזיר את התקשורת לצדדים. אין ספק! בהתחלה זה קשה ולעיתים אף במהלך הליך הגישור נראה כי "הכל מתפוצץ" אבל מגשר מוכשר, יחזיר את הצדדים לדיון וייתן בידם את הכלים לתקשר נכון ויעיל.

5.      הוא/היא בגד/ה בי או פגע/ה בי כל כך – מה פתאום שאפנה איתו/ה לגישור ??

כי נקמה ומלחמה לא תוסיף אלא רק תעמיק את הפגיעה הנפשית, תאריך את הסבל בכך שההליכים יהיו ארוכים ומתישים ולא בהכרח שתושג תוצאה אחרת .
כבר שילמתם מחיר נפשי על הפגיעה, מדוע להמשיך ולשלמו בדיונים משפטיים ארוכים שמשך חודשים ושנים? מדוע לגרור את שאר בני המשפחה והילדים בעיקר להליך ארוך ומכאיב עוד? מדוע להוציא ממון רב בנוסף?
המחשבה הנכונה היא שיש לפעול על מנת לסיים את הפרידה במהירות האפשרית, להימנע ככל שניתן מלהמשיך ולפגוע בעצמנו ובצד השני ובשאר בני הבית ולחסוך בכסף ואת כל אלו ניתן להשיג רק בהליך הגישור!

6.      עדיף לגשת לעורך דין שיהיה לצידי מאשר למגשר!

כאשר כל צד שוכר שירותי עורך דין, עורך הדין מחויב לצד אותו הוא מייצג ויעשה כל שניתן "להשיג יותר" לעיתים מבלי לראות את התמונה הכוללת ואת חשיבות המשך הקשר המשפחתי הבלתי נמנע. המגשר מעצם תפקידו הינו נייטרלי ואובייקטיבי, המגשר קשוב לצרכים ולאינטרסים של שני הצדדים כחלק מהשלם ולא בנפרד ולכן ידע טוב יותר לסייע לצדדים להגיע להסכמות שיהיה בהן כדי לשרת את שני הצדדים באופן המקסימאלי. גם במסגרת הליך הגישור, מומלץ כי כל צד יקבל ייעוץ משפטי אישי מטעם עורך דין מטעמו אך מטרת הייעוץ הינה לתמוך בהליך הגישור ולא לייצג צד כלשהו.

7.      למה שאסכים ללכת למגשר שמציע הצד השני? אם הצד השני כבר שוחח איתו, אז המגשר כבר בטח לצידו ואינו אובייקטיבי!

במקרה אוטופי מגיעים שני הצדדים יחדיו לאותו המגשר אך בפועל, זה לא קורה כך! בדרך כלל צד אחד פונה למגשר ומציג לו את המצב ואז מספר על כך לצד השני. אין בשיחה ראשונית זו של הצד הממליץ עם המגשר המיועד, כדי לפגוע בניטרליות המגשר ובאובייקטיביות שלו. מרגע שמתקבלת ההחלטה על היציאה המשותפת להליך, המגשר הינו מגשר של הצדדים יחדיו.

8.      מגשר אינו מבין בדיני משפחה , חוקים וכו' ולכן לא יוכל לפתור את הסכסוך!

כפי ששר הבריאות אינו חייב להיות רופא ושר האוצר אינו חייב להיות כלכלן כך גם המגשר אינו חייב להיות בעל המקצוע בתחום בו עוסק הסכסוך. המגשר הינו בעל הכשרה וכישורים בניהול משא ומתן, יישוב סכסוכים ובניית מנגנונים לתקשורת. במקרים של צורך נקודתי בהשלמת פערי מידע בתחום הספציפי של הגישור, תמיד ניתן להסתייע בהליך אנשי מקצוע מתאימים. יחד עם זאת, בגישור לגירושין ישנו יתרון פרקטי בהיות המגשר עורך דין, אך אין זה הכרח כלל וכלל.

9.     אם בגישור אנחנו אלו שמגדירים את ההסכמות בנינו,  אז נעשה זאת לבד !

כנראה שאילו יכולתם לעשות זאת לבד, כבר הייתם עושים זאת! התערבותו של גורם מקצועי, בעל הכשרה בניהול מו"מ ובעל יכולות לבניית תקשורת בין צדדים לסכסוך הינה הכרחית להצלחתו של ההליך. למגשר מקצועי ידע רב לגבי ההסכמות אליהם על הצדדים להגיע, אופיין, תוכנן ואופן העלתן על הכתב במסגרת ניסוח ההסכם שיש להגישו, לעיתים, לאישורו של ביהמ"ש.

10.   תמיד עדיף לגבר מגשר שהוא גבר ולאישה, מגשרת!

האם עדיף רופא אוזניים בעל אוזניים גדולות? או, פרוקטולוג הסובל מטחורים בעצמו? האם משתנה מצבם של הצדדים אם ינהלו הליך משפטי בפני שופט או שופטת? מינו, אופיו, מצבו המשפחתי או גילו של המגשר אינם רלוונטיים כלל. המגשר חייב להיות בעל ההכשרה והכישורים ליישוב הסכסוך. המגשר אינו מביע את דעותיו האישיות או משנתו האישית אלא, מוביל את הצדדים לקבלת הסכמות בעצמם.

לסיכום –
הגישור, בעיקר בתחום המשפחה, הינו הדרך הנכונה ביותר ליישוב מחלוקות. הגישור מציע חלופה מהירה יותר, זולה יותר, זמינה יותר ואנושית יותר ליישוב סכסוכים ומחלוקת על פני הליך משפטי ארוך ומייגע, מזיק וקורע ויקר מאוד.
אם את או אתה נמצאים בעיצומו של סכסוך מכל סוג שהוא, שקלו את הגישור בטרם אתם פונים לבית המשפט ואף אם הנכם נמצאים בעיצומו של הליך משפטי.
אני אשמח לענות על כל שאלה או אי הבנה בנוגע להליך הגישור וליתן הסברים מקיפים עוד בטרם תקבלו החלטה בנושא.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים